top of page

Gode råd ved fysisk anstrengelse

​Det er vanlig å bli lettere sliten enn før en hjernerystelse, men det er ikke lurt å være helt i ro. Husk at trening kan være helt daglige bevegelser og spaserturer, og ikke nødvendigvis treningsøkter eller lange joggeturer. Her kommer noen generelle råd.

Finn ditt treningsnivå

Start treningen med en lav, konstant puls i for eksempel 10-15 minutter. Det gjør ikke noe om pulsen varierer litt. Det viktige er at du stopper treningen hvis du opplever symptomforverring. Hvilken treningslengde og intensitet som passer best for deg, kan være vanskelig å vurdere. Bruk derfor forsiktighetsprinsippet og gå heller for langsomt frem enn for raskt.

 

Ta pauser ved behov: Hvis du opplever sterk symptomforverring under trening, stopp aktiviteten og ta en pause.​ Litt symptomøkning under aktivitet er ok. Hvis du får symptomøkning etter trening skal symptomene være gått tilbake til neste dag. Hvis ikke bør du gå litt ned på intensitet eller varighet ved neste treningsøkt. 

 

Økning av intensitet

Symptomer en time eller to etter en treningsøkt er helt normalt. Men hvis du våkner dagen etter og fortsatt opplever en markant forverring, er det et tegn på at du har overbelastet deg selv. Etter noen uker kan du kanskje øke treningsintensiteten litt, men hold den samme treningstiden. Gjenta prosedyren en stund før du eventuelt øker pulsen igjen. Når du har funnet et passende treningsnivå hvor du ikke føler deg utilpass, kan du utføre opptreningen for eksempel 5-6 ganger ukentlig. Det er viktig at du ikke går for raskt frem, selv om det kan være fristende å gi alt. Øk belastningen forsiktig i små steg!

Personlig hjelp og veiledning

Noen kan ha fordel av å konsultere en helseprofesjonell med erfaring i opptrening etter hjernerystelse, som kan hjelpe med å planlegge og justere treningen.

Se vår informasjonsvideo om opptrening

Overlege Lars Nysether ønsker å fremheve den nyeste kunnskapen om hjernerystelse, som har blitt tilgjengelig de siste årene. Det har vært betydelige fremskritt når det gjelder forståelsen av vedvarende symptomer, spesielt gjennom forskning på idrettsskader og andre milde traumatiske hodeskader.

 

Som følge av dette, har fagfeltet «fysikalsk medisin og rehabilitering» fattet en større interesse for den pasientgruppen som opplever langvarige ettervirkninger, mener Nysether.

 

Dette er noe som lover godt når det gjelder å etablere kliniske tilbud basert på eksisterende kunnskap – men også når det kommer til videre forsking på feltet.

 

Nysether snakker i sitt intervju om treningsintoleranse etter hjernerystelse. Han forklarer at noen personer vil opplever en økning i symptomer, eller reagere annerledes på trening enn de gjorde tidligere. Han understreker samtidig at det er fullt mulig å trene seg tilbake.

Les mer om videoene her.

Det finnes utskrifter fra intervjuene på de lukkede medlemssidene.

Se video under ved å trykke i midten av bildet under, lyd justeres i nedre høyre hjørne.

 

Mer informasjon

Les mer om  treningsintoleranse.

bottom of page