Fem råd ved hjernetrøtthet

Akkurat som alle hjernerystelser er forskellige, kan hjernetrøtthet også variere fra person til person, men her er noen råd om hjernetrøtthet:
Husk at hjernetrøtthet ikke er unormalt
Det er helt normalt å bli hjernetrøtt etter en hjernerystelse. Det kan være vanskelig å forklare til andre og å forstå selv, men det er et allment anerkjent fenomen etter hodeskader/hjernerystelser. Det er altså ikke deg som er unormal, men hjernerystelsen som gjør at du fungerer annerledes enn før.
Nye aktiviteter for å slappe av
De fleste bruker mobiltelefoner, serier og sosialt samvær for å slappe av, men i noen tilfeller kan disse også virke utmattende etter en hjernerystelse. Derfor kan det være fordelaktig å finne andre aktiviteter for å slappe av, som for eksempel å høre på en rolig podcast/lydbok, gjøre en pusteøvelse eller kanskje male litt i en malebok.
Ta hyppige pauser
For noen kan det hjelpe å bevare energien lengre utover dagen hvis man holder hyppige pauser under krevende aktiviteter. Spesielt hvis det betyr at du samlet sett kan være mer aktiv i lengre tid uten markante og varige symptomforverringer, så vurder å oppbygge en vane med pauser.
Mindre trøtthet gjennom bedre håndtering
For det meste vil man av seg selv bli mindre hjernetrøtt. Det finnes også forskjellige strategier for å håndtere hjernetrøttheten, og det er muligheter for å få helsefaglig hjelp og veiledning.
Her kan du få hjelp
-
Hjernerystelsesforeningens telefonrådgivning, Hjernerystelsestelefonen, kan gi deg råd om din hjernetrøtthet, hvilke strategier som kan være best for deg, og hvor du kan få hjelp.
-
Vi arbeider for at kommunene skal gi rådgivning gjennom frisklivssentralene. I noen kommuner er dette en mulighet.
-
På nettstedet www.brainfatigue.se finnes det et selvvurderingsskjema for hjernetrøtthet som du kan bruke for å få en oversikt over din trøtthet, enten alene eller i samarbeid med legen din eller andre fagpersoner.