top of page
post087752

Vi åpner adventskalenderen!

Oppdatert: 24. des. 2024


Illustrasjoner: Maja Ottarsrud


Vi i hjernerystelsesforeningen ønsker deg en fin, rolig og informativ advent.

Vi har derfor laget en julekalender med godt og blandet fra arkivet, gode råd og nye spennende saker. Vi kommer til å poste hver dag frem til jul. Vi du være med, så heng på!


Frem mot jul får du 50% prosent på medlemskap!

Forny ditt eget, eller kjøp et ekstra og gi til en venn eller pårørende.





Godis fra arkivet! Har du lest styremedlem Marit Tinmannsvik sin omtale av «Rystet»? Boken er en selvbiografisk skildring om livet med en usynlig tilstand og er faktisk skrevet av et av våre medlemmer, Heidi Engelhardt-Bergsjø.






I den travle førjulstiden er det mye som står på programmet for mange – gaver skal pakkes, huset skal vaske, og sosiale forpliktelser kaller. Midt oppi alt dette er det viktig å huske på å være god mot deg selv. Ta deg tid til pauser, og heller én for mye enn én for lite.


God pause!





Den siste tiden har vi hatt gleden av å intervjue våre engasjerte lokallagsledere.


Idag henter vi frem samtalen vår med Kaja Bestvold, lokallagsleder i Oslo. Hun brenner for å gjøre lokallagene til et lavterskeltilbud og fremhever hvor viktig det er å føle seg nyttig. Har du ikke lest intervjuet ennå? Sjekk det ut og bli bedre kjent med Kaja!


Du finner intervjuet her:




Hjernerystelsestelefonen er åpen hver torsdag fra kl. 18.00 til 20.00. Uansett om du har store eller små spørsmål, trenger råd, eller bare ønsker noen å snakke med, er vi her for deg. Når du ringer, får du snakke med en likeperson som har gjennomført et kurs i samarbeid med foreningen og Studieforbundet Funkis.


Du er ikke alene, ring oss på: 77 58 77 78. Vi prates!


Siste telefonvakt i år blir 19.desember. Vi starter opp igjen 9.januar på nyåret.






Visste du at vi har en del av hjernen som kalles thalamus, og som fungerer som en slags «portvakt» for hjernens aktivitet? Den spiller faktisk en betydelig rolle når det kommer til historien om langvarige ettervirkninger etter hjernerystelse.


Det er et spennende tema! Les deg opp her:





Er du medlem hos oss? Da kan du få gratis eller rimelig advokatbistand gjennom vår avtale med Advokatfirmaet Unneland. De har over 30 års erfaring med personskader og kan følge deg opp helt til forsikringssaken din er løst.


Les mer om tilbudet her:



Den siste tiden har vi hatt gleden av å intervjue våre flotte og engasjerte lokallagsledere!

I dag møter vi lokallagsleder i Berge, Ingvild Åsta Greve, som brenner for bedre behandling av sykemeldte. Hun deler sine tanker om hvordan debatten rundt langtidssykemeldte ofte overser viktige nyanser, og setter fokus på behovet for mer forståelse og tilrettelegging.


Neste møte er allerede i dag, kl 14.30 på Batteriet i Kong Oscars gate 62. Bli med på en lavterskelsamling hvor vi diskuterer både julens utfordringer og muligheter.


Les hele intervjuet her:



I april møtte vi våre danske kolleger til en inspirerende helg på Svartskog! Rådgivningstjenesten til den danske Hjernerystelsesforeningen og vår Hjernerystelsestelefon drives av frivillige likepersoner. Samtalen og idéutvekslingen var spennende og lærerik. Vi håper de vil bidra til å styrke støtten til hjernerystelsesrammede fremover.




I jula, når stresset og festlighetene står på som verst, er det ekstra viktig å bruke mindre tid foran skjermen. Gi hjernen en pause for å hente seg inn og unngå overbelastning. Sett av tid til å koble av, nyt stillheten rundt deg, og la kroppen få den roen den trenger for å komme i balanse! Likevel er skjerm en del av hverdagen til de fleste av oss.


Trenger du noen tips for å håndtere skjermbruken på best mulig måte? Vi har laget en liten oversikt:




Den siste tiden har vi hatt gleden av å intervjue våre flotte og engasjerte lokallagsledere!

Møt lokallagsleder i Trondheim, Marit Tinmannsvik! Marits hovedmål er å gi håp, spesielt til yngre medlemmer som kanskje er mer utålmodige med egen kropp. Hun understreker at det er viktig å skape et trygt rom hvor folk kan ta ting i sitt eget tempo, spesielt for de som blir raskt slitne og har utfordringer med konsentrasjon.


Trondheim lokallag har møte i dag på Batteriet i Schultz gate 8, 18.00. Bli med!


Les intervjuet her:




Godbit fra arkivet!


Foreningen har vokst ut av sin første form! Styreleder Helge Skirbekk har fått mer å gjøre med tiden, og godt er det. Vi snakker om tilblivelsen av foreningen, Helges tid som lokallagsleder og omstruktureringer.


Les intervjuet på våre nettsider:




Vårt mål er å hjelpe flest mulig. Derfor er det viktig å drive interessepolitisk arbeid - slik at vi kan øke forståelsen hos helsevesen og beslutningstagere. I vår leverte vi innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan og til Nasjonal hjernehelsestrategi.


Les dem på nettsidene våre!





En appell fra arkivet! Idrettsprofiler som Runa Lillegård og Heidi Weng har opplevd utfordringer med oppfølging etter hjernerystelse. Dette viser viktigheten av økt kunnskap på feltet, også i idretten.


Les den:




I mars 2022 faller Heidi på isen. Med skisko på beina og høy fart, sklir hun i nysnøen og smeller bakhodet i bakken. Dette skal vise seg å bli starten på en lang og krevende periode i livet hennes.


– Jeg mistet pusten med én gang jeg traff isen. Men der og da tenkte jeg ikke at det var så farlig, selv om jeg følte meg litt rar etterpå. Det føltes som at noe ikke stemte i ansiktet. Også synes jeg det bare ble verre og verre.


Les resten av intervjuet her:



Husk den gylne middelvei!


Aktivitetsbalanse er avgjørende for å fremme bedring når man sliter med langvarige ettervirkninger etter hjernerystelse. Overbelastning kan forverre symptomer som hodepine, utmattelse og konsentrasjonsvansker, mens for lite aktivitet kan føre til redusert fysisk og mental kapasitet over tid. Ved å finne en balanse som tar hensyn til kroppens behov, kan man gradvis bygge opp toleransen for både fysisk og kognitiv aktivitet, samtidig som man unngår unødvendig forverring av symptomer. Dette skaper et mer stabilt grunnlag for en langsiktig rehabilitering.




Kristian Linstad opprettet lokallag på forespørsel fra et medlem og drømmer om et lokallag som favner hele innlandet. Vi har tatt en prat i solveggen på hytta og reflektert rundt at livet utenfor hamsterhjulet ikke er så verst.


Les saken her:



Eirik Vikane en av dem som har forsket mest på lettere hjerneskader i Norge. Han er overlege ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering


– Aksepter at ting tar tid, begynn i det små. Som regel er det lettest å begynne med å bygge opp den fysiske aktiviteten, sier Vikane.


Les mer her:




Vi deltok for første gang på Arendalsuka i august i år!


Styreleder Helge Skirbekk holdt presentasjonen "Hvordan kan brukermedvirkning være med å sørge for at pasienter blir hørt, og hva kan helsepersonell gjøre for å ivareta pasientenes behov?"


Se arrangementet på våre nettsider:



Kompetanse fra Sunnaas! Vi minner om informasjonsvideoene som ligger på nettsidene våre. Psykolog/PhD Daniel Løke snakker om fatigue og overlege Lars Nysether tar for seg temaet treningsintoleranse.


Du finner dem her:





Det er greit å ha alt samlet på ett sted! Informasjonsbrosjyren vår inneholder nyttig kunnskap om symptomer, forløp, diagnose og anbefalt behandling. Brosjyren er utviklet i samarbeid med ledende fagfolk og forskere på feltet.


Du finner den her:



Siste søndag i advent, og del to av intervjuet med Heidi Weng! I dag kan vi lese om hvordan langrennsløperen fant veien tilbake til idretten. God lesing!


Intervjuet finner du her:



Den siste tiden har vi intervjuet våre flotte og engasjerte lokallagsledere!


Annette M. Stagelund er både lokallagsleder i Tromsø og styremedlem i foreningen.


Gradert pulstrening har vært av stor betydning for hennes rehabilitering, og hun er spesielt fan av "trafikklysmetoden" for å finne riktig aktivitetsbalanse.


Lurer du på hva «trafikklysmetoden» er? Klikk deg inn på linken for å lese mer: https://www.hjernerystelsesforeningen.no/post/intervju-med-vår-lokallagsleder-i-tromsø



24.desember og årets siste luke!


Vi i Hjernerystelsesforeningen ønsker alle våre medlemmer en

fantastisk god jul og et riktig hjernevennlig nyttår!


Vi gleder oss til reisen videre i 2025!


Vi minner også om at du fortsatt kan melde deg inn til halv pris for et helt år og at det ennå er mulig å svare på spørreundersøkelsen vår!


Medlem:


Spørreundersøkelse:












131 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page